SME
reklama

Výsledky spojených regionálnych volieb 2022

Pozrite si výsledky komunálnych volieb a volieb do VÚC 2022. Zoznam zvolených županov, primátorov, starostov a poslancov.

Volebné výsledky vo vašom kraji alebo obci

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledky komunálnych volieb 2022

Pozrite si kompletné výsledky komunálnych volieb 2022
 

Výsledky volieb do VÚC 2022

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovenská republika - Výsledky komunálnych volieb 2022

Vyberte si svoj kraj a obec pre detailnejšie informácie

Bánovce nad Bebravou Banská Bystrica Banská Štiavnica Bardejov Bojnice Bratislava Brezno Brezová pod Bradlom Bytča Čadca Čierna nad Tisou Detva Dobšiná Dolný Kubín Dubnica nad Váhom Dudince Dunajská Streda Fiľakovo Gabčíkovo Galanta Gbely Gelnica Giraltovce Handlová Hanušovce nad Topľou Hlohovec Hnúšťa Holíč Hriňová Humenné Hurbanovo Ilava Jelšava Kežmarok Kolárovo Komárno Košice Kráľovský Chlmec Krásno nad Kysucou Kremnica Krompachy Krupina Kysucké Nové Mesto Leopoldov Levice Levoča Lipany Liptovský Hrádok Liptovský Mikuláš Lučenec Malacky Martin Medzilaborce Michalovce Modra Moldava nad Bodvou Myjava Námestovo Nemšová Nesvady Nitra Nová Dubnica Nové Mesto nad Váhom Nové Zámky Partizánske Pezinok Piešťany Podolínec Poltár Poprad Považská Bystrica Prešov Prievidza Púchov Rajec Rajecké Teplice Revúca Rimavská Sobota Rožňava Ružomberok Sabinov Šahy Šaľa Šamorín Šaštín - Stráže Sečovce Senec Senica Sereď Skalica Sládkovičovo Sliač Snina Sobrance Spišská Belá Spišská Nová Ves Spišská Stará Ves Spišské Podhradie Spišské Vlachy Stará Ľubovňa Stará Turá Strážske Stropkov Stupava Štúrovo Šurany Svätý Jur Svidník Svit Tisovec Tlmače Topoľčany Tornaľa Trebišov Trenčianske Teplice Trenčín Trnava Trstená Turany Turčianske Teplice Turzovka Tvrdošín Veľké Kapušany Veľký Krtíš Veľký Meder Veľký Šariš Vráble Vranov nad Topľou Vrbové Vrútky Vysoké Tatry Žarnovica Želiezovce Žiar nad Hronom Žilina Zlaté Moravce Zvolen
Začiatok volebného moratória pre regionálne voľby 2022 je 27.10.2022 07:00 v štáte Slovenská republika (Bratislava).
Otvorenie volebných miestností pre regionálne voľby 2022 je 29.10.2022 07:00 v štáte Slovenská republika (Bratislava).
Vyhlásenie oficiálnych výsledkov pre regionálne voľby 2022 je 30.10.2022 14:00 v štáte Slovenská republika (Bratislava).

Najčastejšie otázky o voľbách 2022

Spojené regionálne voľby sa budú konať 29. októbra 2022. 

V komunálnych voľbách si v každej obci obyvatelia volia primátora a obecné zastupiteľstvo. V Bratislave a Košiciach si ľudia volia starostu mestskej a zastupiteľstvo mestskej časti a zároveň aj primátora celého mesta a mestské zastupiteľstvo.

Vo volebnej miestnosti dostane volič dve sady obálok a hlasovacích lístkov. Modrá obálka je určená pre hlasovacie lístky označené modrou farbou, na ktorých si volič vyberá zástupcov samosprávneho kraja (VÚC). Biela obálka je určená pre zástupcov obce či mestskej časti. Pri výbere predsedu VÚC, starostu či primátora sa krúžkuje jedno meno. Pri výbere členov zastupiteľstva bude počet krúžkov, ktoré volič odovzdáva uvedený priamo na lístku.

Áno, môže. Spojením volieb do jedného termínu nevzniká povinnosť zúčastniť sa oboch volieb. Volič si môže prevziať hlasovacie lístky len k jedným z volieb a ďalšie si prevziať nemusí.

Hlasy sa začnú spočítavať po zatvorení volebných miestností, ktoré je plánované na ôsmu hodinu večer. Najprv sa sčítavajú hlasy okrsku z volieb do VÚC. Po sčítaní hlasov z volieb do VÚC môžu začať spracúvať výsledky pre starostov či primátorov a obecné zastupiteľstvo. Malé obce, ktoré odovzdávajú málo hlasov, môžu poznať meno starostu už pred desiatou večer. Pre veľké mestá budú hlasy z oboch volieb sčítané pravdepodobne až nadránom.

Okrsková volebná komisia zabezpečuje správny priebeh hlasovania, stojí nad ňou okresná volebná komisia a štátna komisia. Komisia sčítava hlasy a vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku. Zápisnicu následne doručí okresnej volebnej komisii. Tá zisťuje výsledky volieb na základe zápisníc a elektronicky ich hneď zašle štátnej komisii, ktorá zápisnicu s finálnymi výsledkami všetkých volebných okrskov odovzdá Národnej rade.

Moratórium na prieskumy skrátila novela volebného zákona na 48 hodín. Predvolebné prieskumy sa tak budú môcť zverejňovať aj tri dni pred voľbami. Počas volebného moratória je zakázané okrem zverejňovania prieskumov aj vedenie volebnej kampane.

Mestá a kraje rozhodujú o veľkej časti peňazí, ktoré odovzdávate štátu v daniach. Pri priemernom plate tisíc eur končí v mestskej pokladnici viac ako 70 eur každý mesiac. O ich osude rozhodujú starostovia a mestskí poslanci. Vedenie krajov a miest má tiež priamy vplyv na kvalitu a riadenie škôl, zdravotníckych zariadení a verejnej infraštruktúry, napríklad miestnych ciest a chodníkov.

Komunálne voľby a voľby do VÚC budú tento rok prvýkrát spojené a budú jednokolové. Voliči tak pôjdu k urnám iba raz. 

Aktuálne správy o voľbách 2022

Boli to komplikované voľby: priveľa papierov s priveľa menami a priveľa funkciami.
Nepodpísali sa krížikom, podľa súdu boli schopní hlasovať samostatne. TASR
Krúžkovali ďalších, aby hlasy neplatili. SITA a 1 ďalší

Najčítanejšie na SME

reklama
reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
reklama
SkryťZatvoriť reklamu