SME

Zakladal u nás Fornetti: Mrazené pečivo nemusí byť nekvalitné

Je častý omyl, že dopekané pečivo je menej kvalitné ako čerstvé, hovorí zakladateľ spoločnosti Fornetti Slovakia, po novom Minit Slovakia, FRANTIŠEK AMBROVICS. V rozhovore vysvetľuje aj to, ako sa vymýšľajú nové druhy pečiva či ako dlho majú mrazené pečivo na sklade.

Podnikateľ František Ambrovics, zakladateľ pekárenskej siete Fornetti Slovakia. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

S pekárstvom ste začínali v 90. rokoch. Bolo vtedy pečivo kvalitnejšie ako dnes?

„Po revolúcii mali ľudia veľký záujem o nové výrobky a kvalitu, nebola cenová vojna a dokázali sme predať oveľa viac niektorých výrobkov. Teraz je trh presýtený. Výrazne sa zvyšuje tlak na ceny, čo po určitom čase vedie k zníženiu kvality pekárenských výrobkov.“

Prečo sa znižuje kvalita? Zrýchľuje sa výrobný proces? Používajú sa náhrady namiesto tradičných surovín?

„Je to o inom. Napríklad rožok sa dá upiecť bez tuku aj s tukom. Pečivo s tukom je lepšie, no mierne drahšie. Dnes každý obchodník stráži cenu, preto mnoho pekární tuk vynecháva.“

Často sa objavuje názor, že pečivo upečené v pekární je kvalitnejšie ako pečivo, ktoré bolo predpečené, zmrazené a dopečené v hypermarkete. Súhlasíte?

„Nie. Jediný rozdiel je v tom, že v mrazenom a v dopekanom pečive je viac droždia. Pri mrazení a skladovaní v mraze totiž droždie vyprcháva, preto ho treba do cesta o 10 až 15 percent viac. Keď si porovnáte receptúru mrazeného dopekaného pečiva a upečeného v pekární, toto bude jediný rozdiel. V kvalite sa nelíšia. To je častý omyl.“

V čom je rozdiel medzi tradičnou výrobou pečiva v pekárni a u vás?

„Technologický postup je rovnaký. No dá sa prerušiť vo viacerých fázach, čo robíme u nás. Napríklad keď je výrobok vykysnutý alebo upečený na 80 či 90 percent. Procesy sa dajú prerušiť šokovým zmrazením (studeným vzduchom, pozn. red.). V takom prípade vydrží výrobok niekoľko mesiacov. Alebo sa zníži teplota cesta na šesť stupňov. Vtedy sa kysnutie spomalí a cesto sa dá skladovať jeden či dva dni. Dokonca platí, že pečivo z takéhoto cesta je kvalitnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Tento postup tradične praktizujú nemeckí pekári. Neprerušia kysnutie, iba ho spomalia. Pečivo je potom chutnejšie. Prerušenie alebo spomalenie výrobného procesu pečiva sa využíva aj v tradičných pekárňach, na lepšiu organizáciu výroby. Napríklad sa vopred zamiesi cesto aj na druhý deň.“

Kritici dopekaného pečiva argumentujú aj tým, že čo je zmrazené, to sa môže povaľovať v skladoch aj mesiace.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C44A3 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Natália Blahová, sociálna pracovníčka a bývalá poslankyňa NR SR.

Exposlankyňa je známa aj vďaka jej odhaleniam v kauze Čistý deň.


SITA
Štefan Harabin prichádza na súdne pojednávanie vo veci schvaľovania ruskej agresie na Ukrajine na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Ja som nevinný, vinný je prokurátor, povedal Harabin.


SITA a 1 ďalší 10
Miloša Dudáša odvolali z postu šéfa Krajského pamiatkového úradu Žilina. Jeho kolegovia pamiatkari mu vyjadrili podporu a s jeho výpoveďou nesúhlasia.

Ministerstvo neuviedlo dôvod výpovede.


3
Ilustračný záber.

Skončil s obvinením.


Sportnet

Jaroslav Hynek - tréner Tatrana Prešov.

Po príchode zaznamenal tri víťazstvá.


Sólo osemročného hráča Sparty Praha.

Predviedol tzv. Zidanovku medzi dvoma hráčmi súpera ako aj futbalový trik známy ako Rainbow Flick.


SITA
Nela Lopušanová.

Turnaj sa uskutoční od 13. do 19. apríla.


Sprava slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov.

Jeho súperom bude maďarský reprezentant Murad Kuramagomedov.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu