SME
chevron-downchevron-up
Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený predplatiteľ.
Prihlásiť sa
14 príspevkov

  • 1569195
    Prémium
    Chápem, že článok je inzercia, ale aj tak by v ňom nemuseli byť zavádzajúce veci:

    "Slovenská bryndza sa stala po vstupe Slovenska do Európskej únie v roku 2008 výrobkom s chráneným zemepisným označením, čo nabáda k myšlienke, že vyrobiť bryndzu bude mať pomerne presné a prísne normy. Nie je to však tak. Množstvo spotrebiteľov netuší, že bryndza nemusí byť len ovčia, ale môže sa v nej nachádzať aj hrudka z kravského a kozieho mlieka."
    - zavádzajúce tvrdenie.
    V zmysle žiadosti o zápis do registra: "Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami,vyrobený tradičným spôsobom – mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra."

    "Lenže v Bruseli je zaregistrovaná tak, že výrobok sa môže označiť bryndzou, keď je podiel ovčieho hrudkového syra v bryndzi aspoň 50 percent."
    - opäť nie úplne pravdivé tvrdenie.
    Registrovaná je Slovenská bryndza a v jej prípade v zmysle žiadosti o zápis do registra platí: "Podiel ovčieho hrudkového syra je väčší ako 50 %.".

    Okrem iného je produkcia Slovenskej bryndze vymedzená geograficky a v prípade ovčieho mlieka sú vymedzené aj plemená oviec. Rovnako je zapísaný príslušný výrobný postup.


  • 989885
    Bolo by dobre, aby sa uz prestali sirit myty a legendy o majovej bryndzi! Ma presne take iste zlozenie ako aprilova, junova, julova, augustova.... skratka, ked su ovce na pasi. Pojem majova bryndza je len marketingovy blud.
    Problem je v tom, ze bezne dostupne "bryndze" v obchodoch sa na sto honov vzdaluju od skutocnosti, ktoru maju reprezentovat!
    @treborj: ryba fugu nie je smrtelne jedovata, tak ako majovka nie je vynimocna😂
    • baker1
      názov májová bryndza nie je marketingový blud, ale "historický" ľudový názov z čias, kedy ovce dojili len krátky čas po odstavení jahniat. Keďže podstata májovej bryndze je v jej výrobe z čerstvého syra, dala sa vyrábať prevažne len v máji. Teraz, keď ovčie mlieko nie je tak časovo obmedzené, májová bryndza označuje bryndzu z čerstvého syra (a správne sa volá letná bryndza) na rozdiel od zimnej bryndze, ktorá sa vyrába zo skladovaného syra.
      • 1569195
        Prémium
        Len pre spresnenie:

        V zmysle Vyhlášky č. 343/2016 Z. z. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o niektorých výrobkoch z mlieka:
        - § 13 ods. 4 v kombinácii s § 9 ods. 8 písm. b) prvý bod - pojmom "letná" bryndza sa môže označovať zmesná bryndza vyrábaná zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra a vyzretého hrudkového syra,
        - § 13 ods. 5 v kombinácii s § 9 ods. 8 písm. b) druhý bod - pojmom "zimná" bryndza sa môže označovať zmesná bryndza vyrábaná zo skladovaného ovčieho syra a vyzretého hrudkového syra.
    • Valjean
      Prémium
      989885
      Rad sa pripojim k nazoru "hlavneho slovenskeho Bryndzologa" a potvrdim, ze pojem majova bryndza nema s marketingom nic spolocneho. Ako pan Bryndzolog spravne tvrdi, je to historicky zazity pojem z cias nasich dedov a pradedov.....! Ja som sa s tymto pojmom opakovane stretol v priebehu mojej skromnej socialistickej mladosti v nejednej bratislavskej mliekarni. Ako je vseobecne zname, komunisti pojem marketing vobec nepotrebovali, dokonca urcite ani nevedeli ako sa toto slovo pise....., a keby aj, tak by ho urcite boli oznacili za kapitalisticky prezitok......!
  • lanoes
    Prémium
    U nás doma 1 x do týždňa bryndzová nátierka s pažítkou (vydrží na 2 raňajok po sebe) a raz za 14 dní bryndzové halušky. Už roky rokúce. Kupujem práve v takom obchode ako je spomínaný v článku. V zime mi nevadí ani zmeska, stále je to bryndza, pre mňa absolútne top potravina.
  • Qa1
    Prémium
    Majova bryndza je najlepsia preto, lebo ovcie mlieko ma najvyssi obsah tuku. Obsah tuku postupom sezony klesa a syr zacina vŕzgať na zuboch. Ovecka doji pyskom a mlieko ma najlepsie ked ma pysk zamazany od zeme, t.j. pasie sa na mladej trave. Ak si niekto mysli, ze staci pridat trochu tuku, myli sa.Mlieko je tukova emuzia.Ak si niekto mysli, ze prida tuk pri mleti syra, zle dopadne.Bryndza je nechutna ,neskladovatelna. Pri produkcii bryndze skor ci neskor pridu na to, ze je velmi dolezite dodrzat senzoricke vlastnosti syra na rovnakej urovni pocas celej sezony, t.j. od Juraja az do Mitra-Demeter... A to sa da len pridavanim kravskeho mlieka. V ziadnom pripade nie kozie mlieko. Osobne si myslim, ze s produkciou nepasterizovanej bryndze velmi rychlo skoncite. Na tu musi byt clovek zvyknuty.Moj stary otec, soltys na salasi , zvykol podat crpak so zincicou az chvilu potom, ak si dotycny dal aspon pol deci palenky...

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 42 215
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 11 971
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 663
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 895
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 094
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 463
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 966
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 521